Μακαρονάδα με γαρίδες αλά Μαρία... (εγώ είμαι η Μαρία!)

Λόγω των ημερών, είπα να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή της Μαρίας (δηλαδή τη δική μου!) για μακαρονάδα με γαρίδες.
Επειδή όσο την γράφω, την μαγειρεύω για την οικογένειά μου, σας ανεβάζω και τις σχετικές φωτογραφίες.

Επιτυχία!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

10 γαρίδες φρέσκες μέτριου μεγέθους
(σε αυτό το μέγεθος οι φρέσκιες και οι κατεψυγμένες γαρίδες έχουν περίπου την ίδια τιμή οπότε αξίζει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες γιατί δίνουν άλλη γεύση στη μακαρονάδα)

1 πακέτο Linguine (γίνεται και με Spaghetti αλλά προτιμήστε το Linguine και θα με θυμηθείτε...)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο 
2 μέτριες ντομάτες 
1 μέτριο καρότο
2 κουταλιές σούπας συμπυκωμένο χυμό ντομάτας (τύπου Pummaro)1/2 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ψιλοκομμένο φρέσκο σέλινο



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Ξεφλουδίζω τις ντομάτες και τις περνάω από τον τρίφτη
Τρίβω το κρεμμύδι
Κόβω τις σκελίδες του σκόρδου κάθετα και αφαιρώ το πράσινο "κλαράκι" που υπάρχει στη μέση
Κόβω το καρότο σε λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβω τα φυλλαράκια του φρέσκου σέλινου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΑΡΙΔΩΝ

Ξεχωρίζω τα κεφάλια από τα σώματα των γαρίδων και τα κρατάω σε δύο ξεχωριστά μπωλ. 




Αφαιρώ από τα κεφάλια τα "μουστάκια".
Στη συνέχεια καθαρίζω το κέλυφος του σώματος και με ένα μυτερό μαχαίρι ή μία οδοντοφλυφίδα αφαιρώ το μαύρο εντεράκι που υπάρχει στη ράχη της γαρίδας.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα νωρίτερα και να βράσετε τα μακαρόνια την τελευταία στιγμή, γιατί το φαγητό αυτό τρώγεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή αν δεν έχω, σε μία σχετικά ρηχή κατσαρόλα) τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, τα καρότα και τα κεφάλια από τις γαρίδες (όχι τα σώματα!). 

(ΠΡΟΣΟΧΗ: αν τελικά χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες γαρίδες, θα πρέπει να πετάξετε τα κεφάλια τους και να παραλείψετε αυτό το βήμα).


Τα τσιγαρίζω μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα κεφάλια και σβήνω με μισό φλυτζάνι του καφέ, λευκό κρασί.



Προσθέτω τον χυμό της φρέσκιας ντομάτας, το Pummaro, τον κύβο κοτόπουλου και τη ζάχαρη.

Ρίχνω 1 1/2 ποτήρι νερό (κατά προτίμηση χλιαρό).
Αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, σκεπάζοντας το σκεύος με ένα καπάκι. 



Στο τέλος ρίχνω πιπέρι και το ψιλοκομμένο σέλινο 
(εγώ δεν προσθέτω αλάτι γιατί η συνταγή έχει αφενός τον κύβο, εφετέρου τα μακαρόνια που είναι βρασμένα σε αλατισμένο νερό, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου).

Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.

Όταν κοντεύουν να βράσουν βάζω το τηγάνι με τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. 

Σουρώνω τα μακαρόνια περίπου 3 λεπτά πριν από τον χρόνο που λένε οι οδηγίες τους, όσο δηλαδή "κρατάνε" ακόμη.

Ρίχνω τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα που σιγοβράζει, ανακατεύοντας συνεχώς για περιπου 2 λεπτά να μην κολλήσουν. 


Μόλις δω το ζυμαρικό να έχει "πιει" τα πολλά υγρά, ρίχνω μέσα τα σώματα από τις γαρίδες και ανακετεύω για περίπου 1 λεπτό. Η γαρίδα δεν πρέπει να βράσει μέσα στο ζουμί, αλλά να μαγειρευτεί με τον ατμό του φαγητού για να μείνει τραγανή (καταλαβαίνω πως είναι έτοιμη μόλις ασπρίσει εντελώς το σώμα)

Ανάλογα τα γούστα του καθενός, κάποιοι προσθέτουν και μία κουταλιά βούτυρο σε αυτό το σημείο. Στη νηστεία όμως, έτσι κι αλλιώς το βούτυρο απαγορεύεται.

Σερβίρω αμέσως!

Α, επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ τριμμένο τυρί σε αυτή τη συνταγή!! Είναι κρίμα... Οκ;;;Καλοφάγωτο!!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr



Comments