Όταν τη μάνα του άντρα σου την λένε Υπομονή (κι εσύ γεννάς κορίτσι)

Μετά το κείμενο με τίτλο Πίσω έχει η (χαμηλοκωλα) νύφη την ουρά, άκουσα τόσες πολλές ιστορίες από ταλαιπωρημένες νύφες (και λιγότερες από ταλαιπωρημένες πεθερές) που εάν μου έδιναν την άδεια οι πρωταγωνίστριες θα μπορούσα να γράφω για μήνες. Για την ώρα, θα περιοριστώ σε μια παλιότερη ιστορία. Οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν δεν είναι πια στη ζωή, με μοναδική εξαίρεση την εγγονή της υπόθεσης που σήμερα πια είναι και η ίδια μαμά.

Ο Θοδωρής ήταν αυτό που λέμε περιζήτητος γαμπρός. Κούκλος, μορφωμένος, ευγενής , καλλιεργημένος, με δική του επιχείρηση κληρονομιά απο τον πατέρα του που έφυγε νωρίς από τη ζωή.

Η μητέρα του Θοδωρή, μια καλλονή της εποχής της, δεν ξαναπαντρεύτηκε μεν ποτέ, αλλά δεν έπαψε και στιγμή να κάνει αυτό στο οποίο ήταν εξπέρ: να φλερτάρει!

Όταν ο Θοδωρής αποφάσισε να της ανακοινώσει οτι θα παντρευόταν την Σήλια, την χαμηλών τόνων νεαρή γραμματέα του που γνώριζε μόλις λίγους μήνες, όλοι πίστεψαν πως η μητέρα του θα αντιδρούσε έντονα. Υπέθεταν ότι ονειρευόταν μια εντελώς διαφορετική νύφη για τον μονάκριβο κανακάρη της κι έπεσαν από τα σύννεφα βλέποντας την να καλοδέχεται το 22χρονο κορίτσι με αυθεντικό ενθουσιασμό.

Η εξήγηση στο "μυστήριο" δόθηκε λίγες ημέρες πριν απο τον γάμο, όταν η γλυκιά Σήλια άκουσε την πεθερά της να της αποκαλύπτει πόσο τυχερή ένιωθε με την επιλογή του γιου της:

"Τα αγόρια αναζητούν συνήθως συζύγους που τους θυμίζουν τη μάνα τους. Και η δική μου αγωνία ήταν μήπως ο Θοδωρής μου, μείνει τελικά μόνος ψάχνοντας κάτι τόσο ιδανικό όσο είμαι εγώ. Όταν έμαθα για εσένα, συνειδητοποίησα πόσο έξυπνο παιδί μεγάλωσα. Αντί να ψάχνει για μια γυναίκα τόσο όμορφη, έξυπνη και ενδιαφέρουσα σαν τη μάνα του, προτίμησε την ασφαλή λύση της μετριότητας: εσένα. Και δεν σου κρύβω ότι έτσι αποφεύγω κι εγώ την ταλαιπωρία του γυναικείου ανταγωνισμού που θα με έβαζε μία νύφη στα κυβικά μου " της είπε πολύ σοβαρά και η άπειρη, καλόκαρδη κοπέλα δεν ήξερε αν έπρεπε να ξεσπάσει σε λυγμούς ή σε γέλια.

Ο Θοδωρής επέλεξε χωρίς δισταγμό το δεύτερο, όταν άκουσε απο το στόμα της μέλλουσας συζύγου του, τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει η μητέρα του:

" Δεν εχει ταίρι αυτή η γυναίκα, ο Θεός έσπασε το καλούπι μόλις την έφτιαξε " σχολίασε γελώντας και σε καθησυχαστικό τόνο συμπλήρωσε: "Μην σε απασχολεί η μητέρα μου. Δεν θα μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα".

Και η αλήθεια είναι οτι η μητέρα του Θοδωρή, στην αρχή, δεν δημιούργησε στο ζευγάρι τα κλασσικά προβλήματα μιας πεθεράς. Τους δημιούργησε όμως ΑΛΛΑ.... Από τη δεξίωση κιόλας του γάμου, η Σήλια βρέθηκε αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά άβολη και ασυνήθιστη κατάσταση: η πεθερά της δεν άφησε άντρα για άντρα που να μην "την πέσει".

Από τον πατέρα και τον αδελφό της νύφης, μέχρι τους συντρόφους των φιλενάδων του ζευγαριού, "η μητέρα" , του δωσε και κατάλαβε! Το ίδιο ακριβώς έκανε σε κάθε φιλική , οικογενειακή ή κοινωνική εκδήλωση που συμμετείχαν στα χρόνια που ακολούθησαν, με τον Θοδωρή να βρίσκει τη συμπεριφορά της "ανοιχτόκαρδη" και τη Σήλια να μην ξέρει πού να κρυφτεί, αφού όλο αυτό ήταν εντελώς έξω από την δική της ιδιοσυγκρασία.

Στην τρίτη επέτειο του γάμου τους, μαζί με την γέννηση της κόρης τους, εμφανίστηκε στον ορίζοντα και το πρώτο "κλασσικό πρόβλημα" : η τσαχπίνα πεθερά θεώρησε μη διαπραγματεύσιμο ότι η εγγονή της θα έπαιρνε το όνομά της, κάνοντας την βολική και υποχωρητική Σήλια να δείξει για πρώτη φορά τα νύχια της. Ο λόγος; Την πεθερά της την έλεγαν Υπομονή.

-Δεν υπάρχει περίπτωση να βαπτιστεί το παιδί μου Υπομονή, δήλωσε με απόλυτο τρόπο στο Θοδωρή που δεν πίστευε στα αυτιά του.

-Γιατί αγάπη μου; Χριστιανικό όνομα είναι! Δύο φορές το χρόνο γιορτάζει η Εκκλησία μας την Αγία Υπομονή. Και σε τελική ανάλυση τι έπαθε η μητέρα μου και η γιαγιά μου που τις έλεγαν Υπομονή;, απόρησε.

- Αν θέλεις να συζητήσουμε γενικότερα το θέμα "τι έπαθε η μητέρα σου" , να το κάνουμε μετά χαράς. Αλλά αφού προηγουμένως συμφωνήσουμε ότι το δικό μου παιδί δεν θα το λένε Υπομονή, στήλωσε τα πόδια η Σήλια.

- Θα μπορούσα να συμφωνήσω να της δώσουμε κι ενα δεύτερο όνομα, μωρό μου. Αλλά να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο να το πούμε στη μητέρα μου, υποχώρησε ο Θόδωρος βλέποντας για πρώτη φορά την γυναίκα του τόσο αποφασισμένη.

- Αν με εμπιστεύεσαι άστο πάνω μου. Εν λευκώ όμως..... Και σου υπόσχομαι ότι δεν θα πει κουβέντα η μητέρα σου, αρκεί να μην της κάνεις καμία συζήτηση μέχρι την βάπτιση, πρότεινε με ντροπαλό νάζι εκείνη, κερδίζοντας με ευκολία την ψήφο εμπιστοσύνης του άντρα της.

Το σχέδιο καταστρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της κολλητής παιδικής φίλης της Σήλιας. Και στηριζόταν στην αχίλλειο πτέρνα της πεθεράς : το φλερτ!
Την ημέρα της βάπτισης, ο γοητευτικός σύντροφος της φίλης, πήγε απο νωρίς στο σπίτι του ζευγαριού και "την έπεσε εν ψυχρώ" στην σέξι γιαγιά. Ένας κούκλος 35αρης, με έξυπνο χιούμορ και συμπεριφορά τζέντλεμαν παλαιάς κοπής, εύκολα κατάφερε να την κολακεύσει και δυο ώρες πριν απο το μυστήριο να την πείσει να πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητό του. Εκείνη προφασίστηκε ότι είχε ξεχάσει στο σπίτι ένα χρυσό γούρι που ήθελε να δωρίσει στην εγγονή της κι εκείνος προσφέρθηκε να την μεταφέρει.

Το αυτοκίνητο σταμάτησε σε ένα λιμανάκι στη Βάρκιζα. Και φλερτάροντας, η ώρα πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί η πεθερά. Είκοσι λεπτά πριν ξεκινήσει η τελετή, η Σήλια μαζί με την κολλητή της, προσέγγισαν με ενα άλλο αυτοκίνητο το "αμαρτωλό ζευγάρι". Ακολούθησαν προσυμφωνημένες σκηνές που θα ζήλευε και ο Νικος Φώσκολος και πάνω στην ένταση, η νύφη έκανε την κίνηση ματ:

"Ήμουν έτοιμη να δώσω στο παιδί μου το όνομά σου, αλλά μετά τη σημερινή ντροπή, να βλέπω τη γιαγιά του να ξελογιάζει τον άντρα της φιλης μου, δεν σου αξίζει. Αν κάνεις το παραμικρό παράπονο στην Εκκλησία θα μάθουν όλοι οι καλεσμένοι τι συνέβη εδώ πέρα. Και φυσικά θα το μάθει ο γιος σου", απείλησε την πεθερά της και αποχώρησε θριαμβευτικά.

Το κοριτσάκι της Σήλιας και του Θοδωρή βαπτίστηκε Αλίκη. Σκέτο! Και όταν έγινε έφηβη έμαθε απο την ίδια τη μητέρα της την συνωμοσία που στήθηκε για να γλυτώσει το όνομα Υπομονή...

Κυρίως όμως, έμαθε ότι στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τις γλυκές, υπομονετικές και υποχωρητικές Σήλιες.... Γιατί μπορεί να αργούν πολύ να "χτυπήσουν", αλλά όταν το κάνουν, το χτύπημα ειναι "θανατηφόρο".

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr


Τα γεγονότα είναι πραγματικά με μικρές παραλλαγές και προέρχονται απο προσωπικό ημερολόγιο που διέπεται από τους νόμους περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων με συμβολαιογραφική πράξη.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή χωρίς αναφορά στην πηγή

Comments