Φασολάδα γκουρμέ : μια ιστορία με πολλούς αποδέκτες.

Η γκουρμέ φασολάδα, "γεννήθηκε" το 1997, λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα.

Το "is....Athens"  του αείμνηστου Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ σκόρπισε χαρά και συγκίνηση σε όλους τους Έλληνες, αλλά έγινε δεκτό με περισσή ικανοποίηση από μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που ήξεραν ή ήλπιζαν ότι θα ήταν "εντός του κόλπου της διοργάνωσης" και θα έκαναν "χρυσές δουλειές".

Κυρία ενός τέτοιου κυρίου, με τον αέρα της μέλλουσας νεόπλουτης, αποφάσισε λοιπόν να παραθέσει δείπνο σε υψηλά ισταμενους παράγοντες των Αγώνων.

Έραψε στολή υπηρέτριας (ναι, σαν αυτή που φορούσε η Στυλιανοπούλου στις ταινίες της) στην γλυκύτατη κυρία Τούλα που πήγαινε μια φορά το μήνα για τις βαριές δουλειές του σπιτιού και τηλεφώνησε σε σεφ γνωστού εστιατορίου εκείνης της εποχής ζητώντας του να αναλάβει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των εδεσμάτων.

Όταν άκουσε ο σεφ το ποσό που η κυρία ήταν διατεθειμένη να δώσει για το εν λόγω δείπνο, της είπε χωρίς καθυστέρηση τις επιλογές που είχε:
-Με τα χρήματα αυτά ή έναν κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι θα κάνουμε ή μπιφτεκάκια με πατατούλες στο φούρνο.
Εγκεφαλικό κόντεψε να πάθει η γυναίκα, στο άκουσμα των ταπεινών πιάτων.
-Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ποιους θα τραπεζώσω, χρυσό μου.  Μαζί με τον κόκκορα ή τα μπιφτεκάκια, θέλω και κάτι γκουρμέ. Να ταιριάζει με την στολή της Τούλας...
- Γκουρμέ θέλεις, γκουρμέ θα έχεις , της απάντησε εκείνος.

Και κάπως έτσι εγένετο η γκουρμέ φασολάδα.

Την μεγάλη μέρα ο σεφ την ετοίμασε με την συνταγή που ακολουθεί παρακάτω, την μοίρασε σε μεγάλες κούπες του καφέ, πρόσθεσε το τσιγαρισμένο μπέικον από πάνω, κότσαρε και ενα δαφνοφυλλο,  βάφτισε τη δημιουργία του "Secret recipe soup", που θα πει "Σούπα με μυστική συνταγή" και η Τούλα ντυμένη με τη στολή της,  ανέλαβε το σερβίρισμα.

Το εγχείρημα θα είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία εαν στους συνδαιτυμόνες δεν υπήρχε ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας που ξεκινώντας από το μηδέν, είχε προφανώς καταναλώσει τόνους ταπεινής φασολάδας πριν γίνει πλούσιος . Μόλις έβαλε την πρώτη κουταλιά στο στόμα του, γύρισε στην οικοδέσποινα και με την χαρακτηριστικη βροντερή φωνή του της είπε:
- Πιάκο μανίτσα μου ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα κι ένα βαθύ πιάτο. Στη γειτονιά μου την φασολάδα την τρώμε με κρεμμύδι σε γαβάθα.  Όχι με μπέικον σε φλυτζάνι.

Ηθικόν δίδαγμα 1: την φασολάδα όπως κι αν την βαφτίσεις, όπως κι αν την μαγειρέψεις, όπως κι αν την σερβίρεις... φασολάδα παραμένει.  

Ηθικόν δίδαγμα 2: παντού και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν από... φασολάδες. 


Η "ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ" ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΜΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ

Μαγειρεύουμε την φασολάδα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, και όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από την κατσαρόλα την μισή ποσότητα και την πολτοποιούμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε την πολτοποιημενη με την κανονική φασολάδα.
Σε ενα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε μπέικον κομμένο σε κυβάκια.
Σερβίρουμε σε μεγάλα φλιτζάνια του καφέ την φασολάδα, ρίχνουμε από πάνω λίγο μπέικον και προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο.

Μαρία Παναγοπούλου
Follow me on Facebook


Comments