Η άποψή μου για το Star Academy (και τον παρουσιαστή του).


Όλοι οι τηλεθεατές, λίγο ως πολύ, έχουμε άποψη για τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούμε και όσοι είστε φίλοι μου στο facebook γνωρίζετε ήδη την δική μου για το Star Academy. Είπα λοιπόν να την εκφράσω και μέσα από το blog μου, όχι σαν "ειδικός" που δεν είμαι, αλλά ως έχουσα μάτια, αυτιά και αντίληψη...

Τo Star Academy (σαν φορμάτ) είναι ένα προϊόν που συνδυάζει την μουσική ακαδημία με το reality. Δεν είναι ούτε σκέτο talent show, ούτε σκέτο reality. Στην Ελλάδα το έχουμε ξαναδεί τέσσερις φορές, με τον τίτλο Fame Story (ίδια εταιρία παραγωγής- ίδιο κόνσεπτ). Και νομίζω πως για να δώσει κανείς απάντηση στο "γιατί δεν πέτυχε το Star Academy στο Epsilon;", πρέπει να θυμηθεί τα συστατικά πάνω στα οποία είχαν βασιστεί τα προηγούμενα όμοια shows, δηλαδή τους συμμετέχοντες, τους παρουσιαστές και τους κριτές τους

Πριν όμως το κάνουμε αυτό, ας δούμε το νυν Star Academy.



Έτος
:
2017
Κριτές: Άννα Βίσση, Νίκος Καρβέλας, Πέτρος Κωστόπουλος, Ναταλία Γερμανού
Παίκτες: Άνθρωποι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο "Κάνε μου like" της Αννίτας Πάνια ή είδαν φως και μπήκαν. Απολύτως "υποψιασμένοι" για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν μέσα στο σπίτι ώστε να κερδίσουν "πλάνα". Θα τους αποκαλούσα "επαγγελματίες παίκτες reality". Χωρίς καμία σχέση με "μουσική ακαδημία"!
Παρουσιαστής: Μένιος Φουρθιώτης.

Δεν άφησα τυχαία τελευταίο τον παρουσιαστή του Star Academy. Ο Μένιος Φουρθιώτης είναι ένα "τηλεοπτικό φαινόμενο" από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξει κανείς. Ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει πάνω του έντονη αμφισβήτηση. Ένας εμπορικός διευθυντής που καταφέρνει να φέρνει διαφήμιση σε έναν μικρό σταθμό ακόμη και εν μέσω κατάρρευσης της διαφημιστικής αγοράς. Ένας επικεφαλής προγράμματος που έχει δεχτεί σκληρή προσωπική επίθεση από όλους σχεδόν τους παρουσιαστές που έχουν αποχωρήσει από το κανάλι. Ένας άνθρωπος που κουβαλάει ένα πολύ βαρύ παρελθόν (ακόμη και αν το αποκαλέσουμε "νεανικό λάθος" όπως το αποκαλεί ο ίδιος, η ουσία και η οσμή του δεν αλλάζουν). Ενα τηλεοπτικό πρόσωπο με συγκεκριμένη αισθητική. Ένας παρουσιαστής που έχει τραγικές ελλείψεις και αδυναμίες στον προφορικό λόγο.


Αυτόν τον παρουσιαστή επέλεξε το Epsilon, να γίνει η σημαία του Star Academy
. Και μάλιστα, δημιουργώντας "αναμονή κοινού", κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό το όνομά του, μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας. Μόνο αντίστροφη μέτρηση δεν έγινε μέχρι να μάθουμε "ποιός θα παρουσιάσει το show των 5 εκατομμυριών ευρώ;". Και όταν το μάθαμε, είδαμε μπροστά μας τον Φουρθιώτη. Μόνο του! 


Χωρίς την υποστήριξη του ικανότατου πάνελ που έχει στα Αποκαλυπτικά. Χωρίς τα δεκαπέντε καλογυρισμένα και καλομονταρισμένα βίντεο ανά εκπομπή (περισσότερα και από τα βίντεο των δελτίων ειδήσεων στα μεγάλα κανάλια!). Χωρίς τα χιλιάρικα και τα δώρα που μοιράζει απλόχερα στο μεσημεριανό κοινό του Σαββατοκύριακού. Σε σόλο καριέραΣτo prime time, που είναι κάτι σαν το Κολοσσαίο της τηλεόρασης (έχει καταπιεί ακόμη και θηρία...).

Με τα κακά Ελληνικά του, την αργή εκφρορά λόγου για να προλαβαίνει να ακούει όσα του υπαγορεύουν στο ακουστικό, το παγωμένο χαμόγελο, αλλά κυρίως με το χαμηλό τηλεοπτικό του ανάστημα. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο σωματικό ύψος του, αλλά στο εκτόπισμά του πάνω στην φαντασμαγορική σκηνή του Star Academy. Γιατί και ο Νίκος Αλιάγας δεν είναι δίμετρος, όμως όταν παρουσίαζε το Γαλλικό Star Academy, νόμιζες ότι έβλεπες τον Γιάννη Αντετοκούμπο!

Μετά από 3 εβδομάδες Star Academy, θεωρώ ότι ο Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι το χειρότερο στοιχείο του show. Αν μάλιστα θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής και όχι εμπαθής, πρέπει να αναγνωρίσω ότι διακρίνω αχνά σημάδια βελτίωσης από εκπομπή σε εκπομπή (στο μέτρο του εφικτού). Θεωρώ ό
μως ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είναι το μοιραίο στοιχείο. Γιατί οι προσωπικοί επικριτές του στον χώρο των media και η μερίδα του κοινού που του έχει προσδώσει το hashtag #sixamenios, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο προϊόν πριν καν το παρακολουθήσουν. Δεν τους ένοιαζε το αποτέλεσμα. Αφού το παρουσίαζε ο Φουρθιώτης, η απόρριψη ήταν δεδομένη! Ας είμαστε ειλικρινείς: ακόμη και άψογο να ήταν το show, πολλές από τις κριτικές θα ήταν το ίδιο κακές. Ελέω Φουρθιώτη και μόνο... Και αυτό όφειλε να το γνωρίζει ένας σταθμός που διαλαλεί ότι θέλει να γίνει κάποτε μεγάλος...

Η διαφορά είναι πως έαν ήταν άψογο το show, θα το στήριζαν οι τηλεθεατές. Μπορεί όχι από την πρώτη εβδομάδα λόγω του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί, αλλά σίγουρα την δεύτερη ή την τρίτη. Δεν θα αποθεωνόταν ποτέ το Star Academy στους πίνακες της AGB, λόγω παρουσιαστή και ξεπερασμένου κόνσπετ, όμως εάν ήταν καλό ο κόσμος θα το έβλεπε. Είναι πολύ κακό! Γι αυτό ο κόσμος δεν το βλέπει. Μάλλον δεν θα το δει και ποτέ...  Όχι γιατί τις καθημερινές έχει απέναντι το Survivor. Αλλά γιατί έχει τον πιο ζόρικο αντίπαλο: τον κακό του εαυτό!

Και πάμε τώρα να θυμηθούμε τα προηγούμενα Fame Story. Μία επισήμανση μόνο: διαβάζοντας τα ονόματα που σας αναφέρω παρακάτω, δώστε προσοχή και στις ημερομηνίες που σημειώνω, αφού ακόμη και για τους μεγαλύτερους stars του κόσμου, το timing κάνει τη διαφορά. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Fame Story 1 
Έτος: 2003

Παρουσιαστής: Ναταλία Γερμανού (αρχικά) και Ανδρέας Μικρούτσικος.
Κριτές: Αντώνης Βαρδής, Κατερίνα Κούκα, Εύη Δρούτσα, Γιώργος Λεβέντης.
Φιναλίστ : Νότης Χριστοδούλου, Θάνος Πετρέλης, Γρηγόρης Πετράκος, Ιωάννα Παπαϊωάννου, Φωτεινή Τσιτσιγκού.
Νικητής: Νότης Χριστοδούλου


Fame Story 2
Έτος: 2004
Παρουσιαστής: Ανδρέας Μικρούτσικος
Κριτές: Χρήστος Δάντης, Νίκος Μουρατίδης, Εύη Δρούτσα, Γιώργος Λεβέντης
Φιναλίστ: Καλομοίρα, Κώστας Καραφώτης, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώργος Χρήστου, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης
Νικητής: Καλομοίρα

Fame Story 3
Έτος: 2005
Παρουσιαστής: Τατιάνα Στεφανίδου

Κριτές: Στέλιος Ρόκκος, Εύη Δρούτσα, Νίκος Μουρατίδης, Ηλίας Μπενέτος, Δάφνη Μπόκοτα
Φιναλίστ: Περικλής Στεργιανούδης, Γιώργος Λιανός, Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Νικητής: Περικλής Στεργιανούδης

Fame Story 4 
Έτος: 2006
Παρουσιαστής: Σοφία Αλιμπέρτη

Κριτές: Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, Καίτη Γαρμπή, Σόφη Παππά, Γιώργος Μουκίδης, Eύη Δρούτσα, Πάνος Μεταξόπουλος
Φιναλίστ: Λεωνίδας Μπαλάφας, Βασιλική Καπάκου, Μικαέλλα
Νικητής: Λεωνίδας Μπαλάφας.

Τι καταλαβαίνω εγώ από όλα τα παραπάνω; Ότι στα προηγούμενα "Fame Story":

1. δεν συμμετείχαν μόνο φωνάρες. Ούτε ο κόσμος τα παρακολουθούσε με διακαή πόθο να επιβραβεύσει τους καλύτερους. Όλοι όμως θυμόματε πως ακόμη και οι ατάλαντοι παίκτες, διέθεταν στοιχεία που τους καθιστούσαν "ελκυστικούς" στο τηλεοπτικό κοινό από την άποψη του reality.

2. οι κριτές (όπως και οι καθηγητές) ήταν επαγγελματίες από διάφορους χώρους, που βρίσκονταν στο pick της καριέρας τους. Έντονες προσωπικότητες, κάποιοι γνώστες του τηλεοπτικού "παιχνιδιού", άλλοι καταξιωμένοι μουσικοί και τραγουδιστές, ήταν όλοι τους ικανοί να πάρουν πάνω τους το show και να το απογειώσουν. Αυτό εξάλλου ήταν και το βασικό κριτήριο επιλογής τους: όχι το να "γράφουν" καλά στην αφίσα, αλλά να "γράφουν" καλά στον τηλεοπτικό αέρα.

3. οι παρουσιαστές ήταν πρόσωπα λαμπεράέμπειρα, πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν και την πιο απρόβλεπτη εξέλιξη, με ευφράδεια λόγουσωστά Ελληνικά, ικανά να θέσουν εύστοχες ερωτήσεις, γνώριζαν πότε έπρεπε να παρέμβουν και πότε να σωπάσουν, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών θα μπορούσαν να καλύψουν με επιτυχία χωρίς ακουστικό, ακόμη και την συντέλεια του κόσμου.


Ειδικά για το θέμα των παρουσιαστών, ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μία ακόμη άποψη: τα reality τύπου Big Brother ή Fame Story, δεν θα είχαν καμία συνέχεια στην Ελλάδα αν δεν βρισκόταν στον "δρόμο" τους ο 
Ανδρέας Μικρούτστικος. Κανένας, ποτέ, δεν κατάφερε να παρουσιάσει τέτοια τηλεοπτικά προϊόντα σαν τον Μικρούτσικο και γνώμη μου είναι πως κανείς δεν θα το καταφέρει και στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το εάν τον συμπαθούσες ή τον αντιπαθούσες, ο Ανδρέας είχε μία προσωπικότητα, μια ευφυία και μια κατάρτιση, που την αναγνώριζαν ακόμη και οι πιο φανατικοί εχθροί του. 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
follow me on facebook

Comments