Στη Μποτσουάνα αδελφές μου, για yacuzzi με ελέφαντες!

Η είδηση για την επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Τέρενς Κουίκ, στην Μποτσουάνα και οι συζητήσεις που έκανε εκεί με Ελληνες ομογενείς αλλά και κρατικούς παράγοντες για μελλοντική οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Μποτσουάνας, μου κίνησαν την περιέργεια να μάθω περισσότερα πράγματα για αυτήν την άγνωστη γωνιά της Νοτίου Αφρικής.




Με έκταση πενταπλάσια από την δική μας και πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια, αν και μέχρι τη δεκαετία του '70 ανήκε στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, σήμερα η Δημοκρατία της Μποτσουάνας αποτελεί πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού βιοτικού επιπέδου. Mε μηδενική διαφθορά και υποδειγματικές δημόσιες παροχές για τους πολίτες, πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο με συνέπεια όλοι να μιλάνε για "το θαύμα της Μποτσουάνας". 

Ένα "θαύμα" που στηρίχτηκε κυρίως στην παραγωγή διαμαντιών αλλά και σε κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό και καθοριστικό: την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να στείλει το ΔΝΤ στον αγύριστο και να πάρει στα χέρια της την τύχη της χώρας και των πολιτών της.

Όταν στις αρχές του '80 η οικονομική κατάταση των Μπατσάνα (όπως ονομάζονται οι κάτοικοί της) ήταν δραματική, το ΔΝΤ επιχείρησε να βάλει το χεράκι του "για να τους σώσει", θέτοντας έναν και μόνο όρο: η σωτηρία δεν θα έρχόταν από την αξιοποίηση του εγχώριου φυσικού πλούτου αλλά από τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Οι Μποτσάνα απάντησαν, ουστ από δω, πηγαίντε να πουλήσετε τα παραμύθια σας σε ηλίθιους (ή κάπως έτσι τέλος πάντων), συμβουλή που δυστυχώς οι ιθύνοντες του ΔΝΤ πήραν τος μετρητοίς και εφάρμοσαν κατά γράμμα αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία...



Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Μποτσουάνα συνέχισε να εκμεταλλεύεται τα διαμάντια της και παράλληλα αποφάσισε να αξιοποιήσει τον δεύτερο μεγάλο θησαυρό της. Την άγρια φύση. Δημιούργησε λοιπον έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και περίπου πενήντα ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις καθώς και δέκα περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.

Όπως έμαθα αναζητώντας πληροφορίες, το κορυφαίο αυτή τη στιγμή κατάλυμα για να μείνει κανείς στην Μποτσουάνα, είναι το 5άστερο Camp Kuzuma, που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Και αν ακούγοντας "πεντάστρο" το μυαλό σας πάει σε χλιδές να σας προλάβω, διευκρινίζοντας ότι το Camp Kuzuma, είναι κάτι σαν κατασκήνωση.

Πέντε δωμάτια- τέντες όλα κι όλα, χωρίς τοίχους, που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 12 άτομα, προσφέροντας ε
ξυπηρέτηση που χαρακτηρίζεται ως "παγκόσμιας κλάσης". 

Το μεγάλο ατού του καταλύματος; Οι ελέφαντες!



Φτιαγμένο πάνω σε ένα πέρασμα ελεφάντων, το καταφύγιο Camp Kuzuma, γίνεται πόλος έλξης τουριστών από όλον τον κόσμο που επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία του σαφάρι με ελέφαντες ή να απολαύσουν το yacuzzi τους συντροφιά με τα γλυκύτατα μεγαλόσωμα ζώα και τις προβοσκίδες τους!


Πόσο πάει το yacuzzi παρέα με ελέφαντες; Οι τιμές της κάθε τέντας, κυμαίνονται από 600 έως 1000 ευρώ τη βραδιά για διαμονή δύο ατόμων και περιλαμβάνουν πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο.


Ηθικό δίδαγμα: η Μποτσουάνα είναι μία από τις εντυπωσιακότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες ΚΑΙ γιατί οι άνθρωποι της ξέρουν να πουλάνε ακριβά ό,τι διαθέτουν. Ακόμη και τους ελέφαντες.

Και για όσους θέλουν να δουν με τα ματάκια τους, πώς το κάνουν αυτό οι πολιτισμένες χώρες, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το site του Camp Kuzuma από όπου προέρχονται οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες του άρθρου.

Α, να μην ξεχάσω το πιο σημαντικό: για την περίοδο του Πάσχα, υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο δωμάτιο- τέντα. Βιαστείτε... 

Με τις υγείες μας...

Υ.Γ. Αν καταγράψω σε λίστα τα εμπόδια που θα συναντούσε ένας επενδυτής προκειμένου να φτιάξει κάτι ανάλογο σε ένα υποτιθέμενο δάσος με ελέφαντες στην Ελλάδα, θα την ζηλέψει και το πνεύμα του Σίντλερ, οπότε δεν θα το κάνω. Δικό σας...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook




Comments