Κάποιος να "ξεματιάσει" το Survivor!


Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη στην ομάδα των "Μαχητών" του Survivor, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από σχόλια περί "κακού ματιού". Άλλα ειρωνικά, άλλα μοιραλατρικά και κάποια πιο ψύχραιμα, το βασικό θέμα που δίχασε τους χρήστες ήταν εάν υπάρχει ή όχι αυτό που λέμε "γκαντεμιά", "κακή ενέργεια", "γλωσσοφαγιά", "μάτιασμα".

Την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει κανείς με ντοκουμέντα, καθώς μιλάμε για κάτι που δεν αποδεικνύεται. Oύτε η ύπαρξή του, αλλά ούτε και η απουσία του. Το βέβαιο είναι πως αν επιχειρήσεις να πείσεις έναν άνθρωπο που πιστεύει στο "κακό μάτι" ότι λέει ανοησίες, θα περάσεις πολλές ώρες ακούγοντας τις ανατριχιαστικές ιστορίες του για όσα έχει βιώσει όντας "ματιασμένος".

Προσωπικά, πιστεύω στην "αρνητική ενέργεια", στην "τοξικότητα", στην "κακή φόρτιση", στην "μαύρη ψυχή" αλλά έ
χω και ακλόνητη πίστη πως το κακό αργά ή γρήγορα επιστρέφει στη πηγή του. Αδυνατώ φυσικά να αποδείξω ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, αλλά για να είμαι εικλικρινής δεν με ενδιαφέρει κιόλας να τα αποδείξω σε κανέναν. Προτιμώ να ζω ανάμεσα σε θετικούς ανθρώπους, με καλή πρόθεση και φωτεινή ψυχή και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να αποκλείσω στον σκοτεινό μικρόκοσμό τους εκείνους που κουβαλάνε άρνηση, φθόνο, μιζέρια και απωθημένα για τα πάντα.

Το Survivor, είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που ανέτρεψε την τηλεοπτική αγορά, με τρόπο δραματικό για πολλά κανάλια. Δεν θα σταθώ καθόλου στην κριτική του παιχνιδιού. Θα ανοίξω μόνο μία σύντομη παρένθεση και θα πω ευθαρσώς ότι όσο γελοία θεωρώ την ταύτιση με κάποιον παίκτη ωσάν να είναι ο αδελφός μου, άλλο τόσο γελοίες θεωρώ και τις θέσεις που ακούω και διαβάζω για "ανεγκέφαλους πολίτες-πρόβατα που οδηγούνται στη μνημονιακή σφαγή κι εκείνοι παρακολουθούν ανθρώπους να κυνηγάνε μία τυρόπιττα". Στον τόπο μας είχαμε την δυστυχία να οδηγηθούμε στο πραγματικό κυνήγι μιας τυρόπιττας εμπιστευόμενοι (και) ανθρώπους βαριάς κουλτούρας και ιδεολογίας. Πολλοί από αυτούς τους "ινστρούχτορες" έχουν τώρα άποψη για το Survivor, αντί να ανοίξουν μια λακούβα να κρυφτούν για το κακό που έκαναν επηρεάζοντας καταλυτικά την ψήφο μας στις πρόσφατες εκλογές. Κλείνω την παρένθεση.



Το Survivor, λοιπόν, είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στα άλλα κανάλια στερώντας τους διαφημιστικά έσοδα, σε κάποια δε, αυτά που λειτουργούν αρπακολατζίδικα, φοβάμαι ότι μπορεί να κοστίσει ακόμη ακριβότερα οδηγώντας μέχρι και σε απώλειες θέσεων εργασίας. Παράλληλα, είναι ένα προϊόν που συγκέντρωσε πάνω του όλα τα βλέματα, θετικά και αρνητικά, διχάζοντας (όπως πάντα) τους Έλληνες σε δύο στρατόπεδα. Τους υπέρ και τους κατά... 

Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να σταματήσει την φρενήρη πορεία του προς την κορυφή, αφού όσο περνούσε ο καιρός οι τηλεθεατές ταυτίζονταν με τους παίκτες, τους έβαζαν καθημερινά στα σπίτια τους και τους έκαναν μέλη της οικογένειάς τους. Τίποτα, εκτός από τον πιο απρόβλεπτο παράγοντα: την ίδια τη ζωή.

Το ατύχημα που είχαν οι παίκτες των "Μαχητών", και λίγο έλειψε να τους οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, αλλάζει ριζικά το παιχνίδι, αφού συνεπάγεται την απώλεια δύο εκ των ικανότερων συμμετεχόντων, του Μάριου και της Ειρήνης, που ήταν πιθανό να φτάσουν μέχρι και στον τελικό. 


Μαθαίνω πως ο τρόπος που σκέφτεται ο ΣΚΑΪ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είναι το "ανακάτεμα" των ομάδων. Δεν ξέρω πώς και πότε θα γίνει, μένει όμως να δούμε εάν το τηλεοπτικό κοινό θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος (συχνά με τυφλό φανατισμό) να παρακολουθεί τις δοκιμασίες των νέων "Μαχητών" και των νέων "Διάσημων" ή όλη αυτή η φόρτιση που στο χθεσινό επεισόδιο θύμισε reality των (πιο) κακών εποχών της τηλεόρασης, θα ανακόψει την θριαμβευτική πορεία του παιχνιδιού.

Όσο για το εάν έπεσε ή όχι θύμα "αρνητικής ενέργειας" το Survivor; Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια γραφεία τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας, όπου ιθύνοντες και παρουσιαστές είναι έτοιμοι για χαρακίρι, πέφτουν μέχρι και... κατάρες. Οπότε, για καλό και για κακό, ας κάνουν ένα γερό ευχέλαιο, ξεμάτιασμα, καθάρισμα τσάκρας ή ό,τι άλλο πιστεύει ο καθένας εκεί στον Άγιο Δομίνικο... Ή μήπως να σκεφτούν καλύτερα έναν εξορκισμό;

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr

Comments