Τα παιδιά της Τζένης Βάνου (και τι σημαίνει ταλέντο...)

Ο Μιχάλης και η Αθηνά Ρηγοπούλου είναι τα παιδιά ενός μύθου του Ελληνικού τραγουδιού. Της Τζένης Βάνου. Δεν είναι φίλοι μου. Δεν κάνουμε παρέα. Δεν έχω κανέναν λόγο να τους "ευλογήσω". Είχα την τιμή να τους συναντήσω δύο φορές όλες κι όλες μα ήταν αρκετές για να με τυλίξει η θετική αύρα, η σεμνότητά και το ήθος τους.

Τους θυμήθηκα χθες βράδυ, ακούγοντας τους "τραγουδιστές" του νέου talent show στο Epsilon, οι οποίοι εκτός από τραγούδια του Αντώνη Βαρδή και του Γιάννη Πάριου, εκτέλεσαν (άνευ εισαγωγικών) και ένα κλασικό αριστούργημα του Μίμη Πλέσσα, που ερμήνευσε α-νε-πα-νά-λη-πτα η Τζένη Βάνου. Το "Αν είναι η αγάπη αμαρτία".


Σίγουρα η αγάπη δεν είναι αμαρτία, όμως το να τραγουδάνε ατάλαντοι τέτοια αριστουργήματα, είναι! Και μάλιστα μεγάλη. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι μόνο στους ατάλαντους εντός των talent shows αλλά και στους τόσους ατάλαντους που κάνουν ήδη καριέρες εκτός αυτών... Το άλλοθι που μονίμως τους παρέχεται απλόχερα όταν κακοποιούν τραγούδια σαν το "Δεν είναι η αγάπη αμαρτία" είναι το παιδαριώδες "δεν το είπες σαν την Τζένη Βάνου, αλλά Βάνου ήταν μία". Μα για όνομα του Θεού! Δεν τους ζητάμε να του πούνε σαν την Βάνου. Να το πούνε σωστά τους ζητάμε....

Ο Μιχάλης και η Αθηνά Ρηγοπούλου κληρονόμησαν και οι δύο το ταλέντο της μητέρα τους και μάλιστα σε βαθμό που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μεγάλες καριέρες. Το πώς και το γιατί αρκέστηκαν σε κάτι μικρότερο είναι θέμα επιλογής και (σίγουρα) χαρακτήρα. Σήμερα, θ
α μοιραστώ μαζί σας δύο βίντεο στα οποία τραγουδάνε τα δύο αδέλφια, γιατί ένιωσα την ανάγκη να θυμηθώ τι σημαίνει ταλέντο συνδυαζόμενο με ήθος.

Στο πρώτο, η Αθηνά ερμηνεύει το "Τώρα", μία τεράστια κλασική επιτυχία που σφράγισε η φωνή της μητέρα της, και μάλιστα με την συνοδεία του ίδιου του συνθέτη, του θρύλου Μίμη Πλέσσα, στο πιάνο. Αξίζει να την ακούσετε (και να ανατριχιάσετε, όπως παθαίνω κάθε φορά που την ακούω κι εγώ). Ο κύριος που πλημμυρίζει απο περηφάνια και χαρά στο τέλος του βίντεο είναι ο σύζυγός της, επίσης εξαιρετικός τραγουδιστής και άνθρωπος, ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ.


Ανάλογα είναι τα συναισθήματα που μου δημιουργεί και ο Μιχάλης, όταν ερμηνεύει τραγούδια της μητέρας του, όπως το "Έλα", που μπορείτε να ακούσετε στο δεύτερο βίντεο. Εκείνο όμως που πραγματικά με συγκινεί παρακολουθώντας το συγκεκριμένο, είναι ο θαυμασμός με τον οποίο τον κοιτάζει η αδελφή του. Σπάνιοι άνθρωποι, σπουδαίες συμπεριφορές...



Πριν από δύο χρόνια, η Αθηνά και ο Μιχάλης 
συγκέντρωσαν ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα της μητέρας του και τις εμπιστεύτηκαν στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης κ. Β. Χατζατουριάν ο οποίος δημιούργησε ένα αφιερωματικό λεύκωμα με τίτλο "Τζένη Βάνου, εικόνες της ζωής της". Από τις σελίδες του περνάει όλη η ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού.

Δεν ξέρω εάν περιλαμβάνεται και η εξαιρετική εικόνα που αναρτώ στο thisismarias.blogspot.gr με τα δύο παιδιά στην εφηβεία τους και την μάνα-Τζένη από πάνω τους σαν φύλακα-άγγελο. 

Υ.Γ. Την ώρα που τελείωνα αυτό το κείμενο, ο ηλεκτρονικός ληξίαρχος (βλέπε Facebook) με ενημέρωσε -άκου σύμπτωση!- ότι ο Μιχάλης Ρηγόπουλος έχει σήμερα τα γενέθλιά του. Χιλιόχρονος λοιπόν!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook

Comments