Tα αρσενικά λένε "σάλτα και γα...". Όχι "και στολίσου".


Δεν μου άρεσε απο την πρώτη στιγμή το διαφημιστικό μήνυμα καταστήματος παιχνιδιών στο οποίο πρωταγωνιστεί η προσταγή "σάλτα και στολίσου".
Η ωμή παραπομπή στην γνωστή υβριστική φράση που κρατάς μόνο το "σάλτα και..." προσθέτοντας την προστακτική ενός ρήματος που ποτέ δεν κατάλαβα πώς έγινε βρισιά, με κάνει να αλλάζω κανάλι κάθε φορά που προβάλλεται ή ακούγεται το συγκεκριμένο σποτ.

Δεν είναι θέμα σεμνοτυφίας, να το ξεκαθαρίσω, είναι θέμα άποψης. Αντιλαμβάνομαι απολύτως οτι οι δημιουργοί του μηνύματος είναι άνθρωποι ευφυείς που κάνουν με εξαιρετική ακρίβεια αυτό που (προφανώς) τους ζητάει ο πελάτης, αλλά σαν τηλεθεατής και καταναλωτής έχω δικαίωμα να το απορρίπτω.

Το γεγονός πως η διαφήμιση απευθύνεται και σε παιδιά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί τον παράδεισο κάθε ανηλίκου, με ενοχλεί ακόμη περισσότερο. Μα μιλάει για αποκριάτικες στολές ενηλίκων, θα μου πεις. Οι οποίες πωλούνται δίπλα στα αυτοκινητάκια και τις κούκλες, θα σου απαντήσω.

Το μόνο που με παρηγορούσε μεχρι σήμερα ήταν ότι τα πιτσιρίκια δεν γνωρίζουν την original εκδοχή της φράσης, άρα λογικά μένουν σε αυτό που ακούνε: σάλτα και στολίσου...

Μέχρι σήμερα αυτό.... Γιατί νωρίς το πρωί μπήκα στο τραμ για να πάω στη Νέα Σμύρνη. Δίπλα μου ήταν ένα νεαρό ζευγάρι με το αγοράκι τους, περίπου 8 ετών, που για κάποιο λόγο δεν βρισκόταν στο σχολείο του κι έτσι είχε αναλάβει ο πατέρας την εκπαίδευση του.

"Βάλε τρέλα στο κεφάλι σου..." ακούω ξαφνικά τον πιτσιρικά να τραγουδάει και τον περήφανο μπαμπά να συμπληρώνει "σάλτα και γα@&%ου". Όχι "στολίσου". Όχι... Η παράφραση είναι για τα άλλα παιδάκια, που δεν έχουν μπαμπά "μάγκα".

"Σάλτα και γα@&%ου". Ψυθιριστά, συνωμοτικά, να μην ακούσει όλο το τραμ. Να ακούσει μόνο γιόκας του. Και να τον χειροκροτήσει ενθουσιασμένος αφού ειναι στη φύση του παιδιού να αντιδρά έτσι στο "απαγορευμένο", πόσο μάλιστα όταν αυτό σερβίρεται απο τον πατέρα στον γιο.

Το "επιμορφωτικό παιχνίδι" επαναλήφθηκε έξι επτά φορές ακόμη και στον τελευταίο γύρο οι ρόλοι άλλαξαν. Ο γιος ηταν εκείνος που είπε με έξαψη την μαγική φράση. Υποθέτω "για να γίνει άντρας". " Αρσενικός ". " Μάγκας". Όχι σαν τους άλλους. "Τους φλούφληδες". Που λένε "στολίσου"... ΓΑ@&%ΟΥ είναι το αντρικό.


Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias. blogspot.gr
Follow me on Facebook

Comments