Η "μυστική" συνταγή μου για γλυκόξινο κοτόπουλο (που κάνει θραύση)

Η συνταγή μου για γλυκόξινο κοτόπουλο (ελαφρώς εξελληνισμένη για όσους δεν μεγάλωσαν με ασιατική κουζίνα...), κάνει θραύση στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια. Οι 8 στους 10 φίλους και συγγενείς, φεύγοντας μου ζητάνε να τους την δώσω, πράγμα που σημαίνει ότι τους αρέσει πολύ. Το καλό είναι ότι είναι τόσο εύκολη και απλή που μπορεί να την φτιάξει ο καθένας!

Την μοιράζομαι σήμερα μαζί σας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσέξετε πολύ τα "μυστικά" που σας δίνω στο τέλος. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Ένα πακέτο φιλετάκια κοτόπουλου από μπούτι (ή 6 φιλετάκια)

1 μπουκάλι Γλυκόξινη Σάλτσα των 500 γρμ (γράφει Sweet and Sour Sauce και ΔΕΝ είναι αυτή που πωλείται σε βάζα έτοιμη για μαγείρεμα με τα λαχανικά μέσα!
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κίτρινες
2 καρότα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κονσέρβα καλαμπόκι baby


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόβετε τα φιλετάκια σε κύβους (περιπου 2 δάχτυλα πάχος)
Κόβετε τις πιπεριές σε λεπτά μπαστουνάκια.
Κόβετε τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
Κόβετε τα baby καλαμπόκια σε δύο κομμάτια το καθένα.
Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτε λίγο αλάτι με προσοχή και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του μπουκαλιού με την γλυκόξινη σάλτσα. Μην πετάξετε ακόμη το άδειο μπουκάλι, βάλτε το στο ψυγείο!
Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά με κουτάλα ή με τα χεράκια σας.
Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το μίγμα στο ψυγείο από 6-12 ώρες να μαριναριστεί. Εγώ το βάζω από την προηγούμενη μέρα και το βγάζω όταν είναι να το μαγειρέψω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το wok στο μάτι να ζεσταθεί λίγο χωρίς λάδι (ή αν δεν έχετε wok μία απλή κατσαρόλα).
Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα.
Θυμάστε που σας είχα πει να μην πετάξετε το άδειο μπουκάλι με την γλυκόξινη; Γεμίστε το με νεράκι, κουνήστε το καλά να ανακατευτεί το νερό με τα απομεινάρια της sauce και προσθέστε το στην κατσαρόλα.
Σιγοβράζετε για 30'-40' σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύετε απαλά ανά διαστήματα για να μην σας κολλήσει και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμη.
Σερβίρεται με ρύζι Basmati (αλλά και με κανονικό ρυζάκι μια χαρά είναι...)


ΜΥΣΤΙΚΑ



Τα "μυστικά" που κάνουν τη διαφορά είναι:
1. χρησιμοποιείστε φιλετάκια κοτόπουλου από μπούτι (όχι από στήθος) αλλιώς θα βγει "στεγνό",
2. 
η σάλτσα της συνταγής ΔΕΝ είναι η έτοιμη γλυκόξινη που πωλείται σε βάζο μαζί με κομμάτια λαχανικών μέσα. Είναι σάλτσα που συνήθως βρίσκετε στα ράφια με τα υλικά για την ασιατική κουζίνα (ενδεικτικά σας δείχνω εδώ το μπουκάλι που χρησιμοποιώ εγώ αλλά υπάρουν πολλές)
3. αν δεν αντέχετε τα πολύ καφτερά φαγητά, προσέξτε στο μπουκάλι με την γλυκόξινη που θα αγοράσετε να μην γράφει πουθενά Chili, αλλά σκέτο Sweet and Sour.
Καλοφάγωτο!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook

Comments