Τι δείχνει η αποκριάτικη στολή για την προσωπικότητά σου (ουπς, καρφώθηκες...)

Η μεταμφίεση που επιλέγουμε ως ενήλικες τις Απόκριες, για το σώμα και το πρόσωπό μας, συχνά φανερώνει πολύ περισσότερα από όσα κρύβει. Κάποιες φορές, δείχνει απλώς την επιθυμία μας να μεταμορφωθούμε σε κάτι που δεν είμαστε και δεν θα υπάρξουμε ποτέ. Την ανάγκη μας να σκορπίσουμε το γέλιο, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά. Άλλες πάλι, υποδηλώνει στοιχεία της προσωπικότητας μας που ίσως και εμείς οι ίδιοι αγνοούμε ή κρατάμε καλά κρυμένα από τους γύρω μας. 

Low profile VS η ψυχή της παρέας
Όσο πιο χαμηλών τόνων είναι κάποιος σαν προσωπικότητα, τόσο πιο εντυπωσιακές στολές επιλέγει να φορέσει τις απόκριες. Άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους αποφεύγουν να τραβούν πάνω τους την προσοχή, είναι πιθανό να μεταμφιεστούν σε κάτι πολύ φανταχτερό, ακριβώς για να μαγνητίσουν τα βλέμματα που στερούνται τον υπόλοιπο χρόνο.



Αντίθετα, οι ισχυρές προσωπικότητες, οι δημοφιλείς ή όσοι νιώθουν ασφαλείς με τον εαυτό τους, επιλέγουν συνήθως να "τσαλακωθούν" τις απόκριες, να μεταμορφωθούν σε κάτι όπως αστείοι ήρωες καρτούν, διάσημα πρόσωπα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, άσχημα ή γερασμένα πρόσωπα, γραφικές φιγούρες κ.ο.κ

Sexy στολές

Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε τις sexy στολές με γυναίκες που είναι σεξουαλικά απελευθερωμένες και με το sexy κοστούμι τους στέλνουν το μήνυμα "είμαι έτοιμη για όλα" (όχι "εύκολη", έτοιμη...). Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Πολύ συχνά, η sexy μεταμφίεση υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, γυναίκα που νιώθει παραμελημένη σεξουαλικά, στερημένη από τον ανδρικό θαυμασμό και συχνά γεμάτη αναστολές και απωθημένα. Η sexy στολή της δίνει, έστω και για λίγες ώρες, το άλλοθι που χρειάζεται για να μεταμορφωθεί σε "τίγρη του σεξ".

Τρομακτικές και διαβολικές στολές



Τις επιλέγουν άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους έχουν φοβίες και μέσα από το τρομακτικό κοστούμι καταφέρνουν για λίγο να τις νικήσουν, να μεταμορφωθούν στο αντικείμενο του φόβου τους ή να κοιτάξουν κατάματα την "σκοτεινή" πλευρά του εαυτού τους. Κάποιες φορές, οι στολές αυτές επιλέγονται και από προσωπικότητες που θέλουν να κρατάνε μία απόσταση από ανθρώπους και καταστάσεις.


Υπερ-ήρωες
Στις στολές αυτές, οι απόψεις διίστανται ως προς το μήνυμα που στέλνει εκείνος που τις επιλέγει. Από τη μια μεριά, μπορεί να κρύβουν αίσθημα ανασφάλειας ή μια ζωή συμβατική, χωρίς περιπέτεια και αδρεναλίνη. Από την άλλη, μπορεί να υποδηλώνουν δύναμη, επιθυμία να σώσετε τον κόσμο και ταυτόχρονα να τραβήξετε πάνω σας όλα τα βλέματα και τον θαυμασμό.

Η ωραία που ντύνεται...ωραία
Οι γυναίκες που είναι εξωτερικά όμορφες ή/και εντυπωσιακές και επιλέγουν να ντύνονται με στολές που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ομορφιά τους, φοβούνται να "τσαλακώσουν" την εικόνα τους. Έχουν ταυτίσει την αποδοχή και τον θαυμασμό των άλλων με την εξωτερική τους εμφάνιση και γι αυτό δεν ρισκάρουν να την χάσουν, ούτε καν τις απόκριες.

Ο άντρας που ντύνεται γυναίκα και τούμπαλιν



Συνήθως φανερώνει ανθρώπους με έντονη αίσθηση του χιούμορ, ή τάση για πειραματισμό, με την έννοια ότι επιθυμούν να προσεγγίσουν συναισθήματα που τους είναι άγνωστα στην καθημερινότητά τους αλλά και να βιώσουν μια άλλη πλευρά τους εαυτού τους. Υποδηλώνει παράλληλα προσωπικότητες που δεν διστάζουν να προκαλούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι άντρες και οι γυναίκες που αποφεύγουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι" τις στολές του αντίθετου φύλου, το κάνουν συνήθως γιατί φοβούνται να μην "παρεξηγηθούν", να μην αμφισβητηθεί δηλαδή ο ανδρισμός ή η θηλυκότητά τους (ως στερότυπα), ή σπανιότερα από φόβο να μην "καρφώσουν" κάποιες ανομολόγητες ακόμη και στους εαυτούς τους επιθυμίες...


Κοστούμια αθωότητας 
Νεράιδες, πριγκίπισσες, αθώοι ήρωες παραμυθιών, αποκαλύπτουν έναν ρομαντισμό αλλά και μία νοσταλγία για την εποχή των παιδικών χρόνων που έφυγε, για την αθωότητα που χάθηκε. Η στολή του μωρού, μπορεί να στέλνει το μήνυμα ότι αυτός που την επιλέγει έχει ανάγκη για τρυφερότητα και χάδια από τα οικεία του πρόσωπα ή απλώς επιθυμεί για μια μέρα να του συγχωρεθούν όλες οι τρέλες που θα κάνει. Μωράκι είναι!



Πολιτικοί
Εδώ η διάθεση είναι ξεκάθαρη: ο μεταμφιεσμένος θέλει να υποβιβάσει, να διακωμωδήσει, να σατιρίσει το πρόσωπο που επιλέγει. Οι μεταμφιέσεις αυτές υποδηλώνουν το προφανές: περιφρόνηση και απαξίωση των πολιτικών.

Σώματα ασφαλείας, στρατιωτικοί
Τις στολές αυτές τις επιλέγουν άνθρωποι που επιθυμούν να νιώσουν δυνατοί, να βιώσουν το αίσθημα επιβολής της εξουσίας, ακόμη και να πάρουν για λίγες ώρες "το αίμα τους πίσω" από αυτούς που τους καταπιέζουν στην καθημερινότητά τους.

Ζωάκια
Στην περίπτωση των ζώων, δεν υπάρχει μία γενική ερμηνεία. Το τι υποδηλώνουν για την προσωπικότητα εκείνου που επιλέγει στολή ζώου, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο κάθε ζωάκι. Ο σκύλος φανερώνει πίστη, η γάτα ανεξαρτησία αλλά και νάζι, το λιοντάρι αρχηγικές τάσεις, η αρκούδα δύναμη, το κουνέλι φροντίδα κ.ο.κ. Οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτά τα κοστούμια, είτε δηλώνουν ότι διαθέτουν τα παραπάνω γνωρίσματα, είτε ότι θα ήθελαν πολύ να τα διαθέτουν.

Όταν μεταμφιέζονται τα ζευγάρια

Τα ζευγάρια, που επιλέγουν να ντυθούν με "δίδυμες" στολές τις απόκριες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη είναι αυτή όπου η μεταμφίεση υπακούει στους ρόλους που ισχύουν και στην κανονική ζωή του ζευγαριού. Η δεύτερη, είναι αυτή που υποδηλώνει τις κρυφές επιθυμίες, τα καταπιεσμένα ένστικτά και την λαχτάρα να αλλάξουν έστω και για μια βραδιά οι ρόλοι.
Υπάρχουν ωστόσο και τα ζευγάρια που επιλέγουν εντελώς διαφορετικές μεταμφιέσεις, χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι έχουν ανάγκη για λίγο παραπάνω δικό τους ζωτικό χώρο. 

Αυτοί που δεν ντύνονται ποτέ τις Απόκριες
Συχνά είναι άνθρωποι που ζουν αγκαλιά με τα "πρέπει". Δεν νιώθουν άνετα να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, δεν επιθυμούν να κάνουν καμία προσπάθεια να αφαιρέσουν τα "εσωτερικά δεσμά" τους. 

Και κάτι επί προσωπικού...
Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, φαίνομαι εγώ σε ελάχιστες από τις εκατοντάδες αποκριάτικες μεταμφιέσεις που έχω κάνει στη ζωή μου. Που σημαίνει ότι έχω ντυθεί σχεδόν τα πάντα! Και την δεκαετία του ΄80, που έζησα αξέχαστες απόκριες στους δρόμους του Πειραιά, και στην συνέχεια. Δεν ξέρω εάν αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση μου την εποχή που τις επέλεξα ή εάν είμαι "διαταραγμένη" προσωπικότητα και μου συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Το σίγουρο είναι ότι με όλες τις στολές μου, πέρασα υπέροχα.

Και του χρόνου!!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook


Comments