Καθίσματα για βασιλικούς πωπούς (και άλλες διαφημίσεις του 1962!)

Λατρεύω τα παλιά περιοδικά (και τα παλιά έπιπλα, τα παλιά αντικείμενα, ο,τιδήποτε θα λάτρευε ένας συλλέκτης αλλά και ένας ρακοσυλλέκτης, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας...). Το συγκεκριμένο σαν να "με περίμενε" προχθές, πεταμένο στα σκουπίδια. Βρώμικο, τσαλακωμένο, γεμάτο χώματα. Όταν το είδα στα χέρια του κ. Χρήστου Τσιχλιά, τα μάτια μου άστραψαν. Και όταν μου το χάρισε (απλόχερα, γενναιόδωρα όπως κάνουν οι μεγαλόψυχοι άνθρωποι), η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

Έτρεξα στο σπίτι για να το ξεφυλλίσω και να ανακαλύψω τους θησαυρούς που έκρυβε στις σελίδες του κι εκείνο όχι μόνο δεν με απογοήτευσε, αλλά αντίθετα με αποζημίωσε και με το παραπάνω.




Περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, τεύχος αρ. 344, της 25ης Μαϊου 1962. Αφιερωμένο στους γάμους του τότε Διαδόχου του Ισπανικού γάμου και της Πριγκίπισσας Σοφίας, της πρωτότοκης κόρης του τότε βασιλιά της Ελλάδος Παύλου και της Φρειδερίκης, που παραγματοποιήθηκαν με δύο τελετές: μία καθολική στον ναό του Αγίου Διονυσίου και μία ορθόδοξη στην Μητρόπολη Αθηνών.



Δεκάδες φωτογραφίες. Από τις πριγκιπικές χαρές. Από το μεγάλο πάρτυ που είχε γίνει την παραμονή στα "Αστέρια". Από πανευτυχή βασιλικά ζευγάρια ανά τον κόσμο... Αυτές θα τις μοιραστώ άλλη φορά μαζί σας (όταν θα έχω τα νεύρα μου...).

Σήμερα, επιλέγω να μοιραστώ ένα από τα αγαπημένα μου θέματα στα παλιά έντυπα: τις διαφημίσεις! Διαφημίσεις βγαλμένες από μία άλλη εποχή, οι συγκεκριμένες έχουν ηλικία 55 ετών, που σε ταξιδεύουν σε μία άλλη Ελλάδα, μια άλλη καταναλωτική αντίληψη. Έναν άλλον κόσμο. (Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις απολαύσετε καλύτερα)

Ξεκινώ από αυτήν που λάτρεψα. Την πολυθρονα των βασιλικών ανέσεων! Με το στέμα στην κορυφή της σελίδας και την επισήμανση "εσχεδιάσθη και κατεσκευάσθη από την βιομηχανίαν μας ειδικώς δια την άνεσιν των εστεμμένων και των άλλων υψηλών προσκεκλημένων των δεξιώσεων επ' ευκαιρία των πριγκιπικών γάμων εις τους κήπους των ανακτόρων".... Γιατί ως γνωστόν οι βασιλικοί πωποί, θέλουν ειδικά καθίσματα...





Συνεχίζω με την επανάσταση!! Μάιος του 1962 η "επανάστασις στο χτένισμα" γίνεται με "ΜΙΖ-ΑΝ-ΠΛΙ" και μάλιστα όχι μόνο για κυρίες αλλά και για κυρίους!




Ακολουθεί το φορητό air condition, που "συνδέεται απλώς σε πρίζα" και απολαμβάνεις "δροσιά με ελάχιστα χρήματα!".




Και τελειώνω (για σήμερα) με "ένα μυστικό"! Το KOTEX! Το μυστικό κάθε γυναίκας για τις δύσκολες μέρες και... "εργάζεται χωρίς ενοχλήσεις, απολαμβάνει άφοβα τη χαρά της εκδρομής, του χορού, των κοσμικών συγκεντρώσεων".




Ακόμη περισσότερες λατρεμένες διαφημίσεις μιας άλλης Ελλάδας, προσεχώς... Μέχρι τότε, κάντε μου μια χάρη: αν περπατώντας στον δρόμο εντοπίσετε τέτοιους θησαυρούς στα σκουπίδια, στείλτε ένα μήνυμα. Θα σας το χρωστάω...

Απολαύστε επίσης 

Κους κους και παπαράτσι εν έτη 1962 (καμία σχέση με το σήμερα!)


Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook

Comments